top of page
Caută

Mărimea nu contează...când vine vorba de câini

Actualizată în: 26 sept. 2022



Există câteva „mituri” stereotipe pe care vrem sa le distrugem privind mărimea câinilor.


Mare = periculos.

Câinii mari sunt periculoși; câinii mici sunt drăguți. Să nu ne grăbim să tragem concluzii, mulți părinți de căței vă vor spune că au un cățel afectuos, drăgălaș și prietenos chiar dacă este de talie mare. Totodată, sunt persoane care știm că au un cățel de talie mică care este agresiv.

De câte ori ai auzit pe cineva spunând „Nu aș putea avea un câine mare. Sunt prea înspăimântători și agresivi!” Bănuiesc că mai mult decât o dată.


Ghiciți ce: Câinii mari nu sunt mai predispuși la comportamente agresive decât orice alt câine. Așa cum fiecare om este diferit, fiecare rasă de câine și fiecare câine individual are un temperament diferit. Mediul în care crește un câine joacă un rol important în modul în care se comportă față de oameni și alte animale. De exemplu, un câine care provine dintr-un mediu abuziv poate acționa agresiv față de un om care încearcă să-l mângâie pe cap. Tu și cu mine știm că această acțiune nu este dăunătoare pentru câine, dar câinele a fost lovit de atâtea ori încât reacția de a se proteja este instinctuală. Pe lângă mediu, bagajul genetic este foarte important. Sunt diverse studii care evaluează agresivitatea la câini, însă, nu a fost dovedit clar care este rasa/talia cu cea mai mare predispoziție pentru acest comportament. Surprinzător sunt studii care arată că rasele precum Chihuahua, Teckel și Jack Russell Terrier au mai șanșe destul de mari de afi agresivi, dar și alte rase sunt pe aceași listă (Springer Spaniel englez, Golden Retriever, Labrador Retriever, Pudel, Rottweiler).

Fiecare cățel e diferit și nu ar trebui sa judecăm după mărime.


Mic = enervant și gălăgios.

Sindromul Napoleon: compensează dimensiunea lor mică prin lătrat excesiv. Cine îi poate învinovăți pentru că încearcă să-și facă auzit lătratul într-o lume mare?

Cu toate acestea, toți câinii latră din diverse motive (pentru a comunica, frică, entuziasm, frustrare, agresivitate). În timp ce unii câini mai mici sunt hiperactivi și entuziaști, rasele mici nu latră în general mai tare sau mai frecvent decât alte rase.


Câinii de talie mică nu au nevoie de exerciții fizice.

Toți câinii necesită o plimbare zilnică, indiferent de dimensiunea lor. În plus, tuturor raselor le place să se joace în aer liber. O plimbare zilnică de 30 până la 60 de minute este o necesitate pentru o sănătate optimă. Rasele mici care pot avea probleme de respirație, cum ar fi pugii sau buldogii francezi, ar trebui plimbate mai încet, dar totuși au nevoie de exerciții fizice. Mărimea rasei este doar un factor care ajută la modelarea temperamentului celui mai bun prieten al tău. Modul în care tratăm și antrenăm prietenii noștri blănoși le afectează în mod proeminent personalitățile mult mai mult decât o face simpla mărime a acestora. Mare sau mic, totul se rezumă la a-ți educa câinele.


Cățeii mari nu pot sta in apartament

Acesta este un mit ce se bazează pe ideea că un câine mare nu ar fi fericit într-un spațiu mic și are nevoie de o grădină de 1000 mp. Adevărul este că atâta timp cât câinele tău primește exercițiile de care are nevoie, va fi fericit să trăiască oriunde. Există chiar și câini mari cărora le place să alerge și să se joace și apoi să stea întinsi pe canapea pentru tot restul zilei. Este important atunci când decideți ce câine să adoptați, să fiți atenti la timpul de exercițiu de care are nevoie. Câinii energici, fie ei mari sau mici, vor avea nevoie de mult mai multă activitate fizică.


Câinii mari nu pot sta in preajma copiilor

Când vine vorba de câini și copii, problema ține mai puțin de mărime și mai mult de personalitate și temperament. Câinii mari pot fi cei mai iubitori, grijulii și plini de compasiune cu copiii de toate vârstele. Se pot întâmpla accidente precum răsturnarea în timpul jocului, motiv pentru care este important să învățați atât câinii, cât și copiii practici de joc sigure. Dumneavoastră sunteți responsabili de siguranța copilului dar și a câinelui, interacțiunile se fac mereu sub supraveghere, trebuie să învățați că fiecare dintre ei are nevoi speciale și limite care trebuie respectate.



102 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page