top of page
Caută

Am găsit un câine - ce să fac?

Actualizată în: 26 sept. 2022

Multe persoane se află, măcar o dată, în situația de a găsi pe stradă (fie în oraș, fie în afara orașului) un câine. În oraș, șansele că acesta sa fie pierdut sunt destul de mari și îl poți ajuta să ajungă înapoi acasă. Iată ce ar trebui să faci.


1. Fă-i o poză

Primul lucru pe care îl poți face, indiferent dacă e prietenos sau speriat, mare sau mic, dacă ești pe fugă sau nu, e să îi faci o poză. Astfel, chiar dacă nu rămâi lângă el sau dacă el fuge de tine, îl poți posta pe grupurile de Facebook și poți pune afișe cu el în zonă.



2. Cheamă-l la tine

Dacă este prietenos va fi bucuros și va veni la tine fără probleme.

Dacă nu vine, încearcă să te apropii tu de el, încet, fără mișcări bruște. Apleacă-te pentru a părea mai puțin amenințător și vorbește calm cu el. Dacă este mult prea speriat, nu mai insista, s-ar putea să intre în panică și să fugă în stradă. Continuă cu ce reușești să faci de la distanță. Odată ce ai ajuns lângă el, dacă acesta îți permite, întinde ușor mâna spre el și lasă-l să te miroasă, apoi mângâie-l și vorbește-i în continuare. Când vezi că nu mai este încordat poți încerca să îl ții de zgardă (dacă are), să îl legi (cu o curea de exemplu), să îl iei în brațe (asigură-te că ești în siguranță). Dacă ai la tine mâncare, poți să îl ademenști să vină la tine sau să vină cu tine acasă/la veterinar sau într-un loc în care e în siguranță.



3. Verifică dacă poartă vreo formă de identificare

O zgardă personalizată sau un ham cu medalion personalizat vă va permite să-l returnați direct stăpânului său, fără mari bătai de cap. Situația fericită este aceea în care găsiți numărul de telefon sau adresa proprietarului direct pe zgardă. Puteți să reactionați cel mai repede și să îl anunțați că ați găsit câinele. De asemenea, puteți reține câinele cu ușurință cu ajutorul zgărzii, până ce este recuperat sau îl puteți transporta mai ușor la un cabinet vetrinar.




4. Duceți câinele la cel mai apropiat cabinet veterinar

Chiar dacă cățelul nu are zgardă, este posibil să aibă microcip. Microciparea cățeilor cu stăpân și înregistrarea lor RECS este obligatorie prin lege. Orice medic veterinar poate citi cipul și poate accesa datele stăpânului. Scanarea este GRATUITĂ, medicul veterinar nu te poate refuza. Dacă este un cățel de talie mică, îl poți duce în brațe, altfel, poți improviza cu o sfoară, un șiret sau ce ai la îndemână.



5. Țineți câinele într-un loc sigur

Dacă patrupedul nu are nici zgardă, nici cip, este imporant să îl duci într-un loc sigur până încerci alte variante de a-i găsi familia sau o casă nouă. Este important să îi oferi o curte îngrădită din care nu poate evada, o cameră (chiar și o baie) sau pentru câteva ore, cățelul poate sta și în mașină, dacă nu este foarte cald afară.



6. Postați pe Facebook/Instagram

O modalitate prin care poți găsi stăpânul câinelui este să postezi pe grupurile de profil de pe Facebook. Milioane de români folosesc Facebook și anunțurile se răspândesc repede. Proprietarii sau prietenii lor sigur vor urmări grupurile de "Am pierdut/Am gasit un animal", "Adoptii, Pierderi, Gasiri Animale", "Protectia Animalelor X"(X= județul în care locuiești) etc. În general, acestea sunt si specifice zonei ex. Cluj, Galați, București. Aruncă o privire pe grupuri, poate vei găsi postarea în care s-a anunțat pierderea animalului.


6. În cazul în care nu se găsește stăpânul, încearcă să găsești o nouă casă cațelului, asta dacă nu poți să îl păstrezi.

Dacă te decizi să adopți cățelul, ne bucurăm mult pentru voi. Dacă nu îl poți păstra, ideal ar fi să cazezi temporar câinele (foster) și să îi cauți o familie responsabilă. Asociațiile te pot ajuta cu sfaturi pentru promovare, însă e foarte important să îi oferi un loc sigur în care să stea. Folosește contract de adopție, vaccinează, microcipează și sterilizează cățelul înainte de adopție.


* Ce fac dacă nu pot prinde câinele?

Dacă animalul este prea speriat și fuge, nu are rost să insiști prea tare, există riscul ca el să fugă prea departe și să ajungă într-o zonă complet nouă sau să sară în stradă și să fie lovit de o mașină. Încearcă să îi faci cât mai multe poze, videoclipuri și să îl urmărești, iar între timp postează anunțul pe Facebook și caută prin postările cu animale pierdute. Cere ajutor de la oameni care au experiență în a prinde căței speriați.

895 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page