top of page
Caută

Sunt hamurile periculoase pentru sănătatea câinilor?

Actualizată în: 11 sept. 2022

Acesta este probabil unul dintre cele mai dezbătute subiecte din lumea accesoriilor pentru câini, iar oamenii din ambele tabere isi sustin cu vehementa punctul de vedere. Adevarul este că nu există niciun studiu științific care să ofere informații cu privire la efectele pe termen lung ale hamurilor pentru câini.


Se subestimează faptul că hamurile scad presiunea de pe mușchii pieptului, iar utilizarea necorespunzatoare poate chiar crea leziuni la nivelul traheei si a glandei tiroide, a vaselor de sânge și a nervilor din gât.


Discutiile contra hamurilor evită subiectul alegerii mărimii și reglării corespunzătoare, care este de o importanță primară în cazul hamurilor pentru câini, indiferent de tip.Un ham poate fi o modalitate eficientă de a împiedica câinele să tragă prea mult de lesă, însă poate duce la unele probleme daca nu este corespunzator. Hamurile purtate perioade prea lungi, care sunt prea mici sau prea mari, sau care nu se potrivesc pur si simplu anatomiei catelului dvs, restricționează mișcarea corectă a umerilor și, prin aceasta, limitează cantitatea de tragere, dar afectează și negativ tiparele lor normale de mers. Compresia și lipsa mișcării corespunzătoare a umărului, provocate de cele mai multe ori de hamurile prea mici, pot duce la dureri de umăr, artrită, inflamație și bursită.


Avand in vedere parerile impartite din lumea veterinarilor si lipsa studiilor relevante, noi recomandam hamurile la cateii ce si-au incheiat perioada de creste, pentru antrenament si alternarea plimbarii ham/zgarda. De asemenea, toti cateii ar trebui invatati sa mearga la pas, pentru a evita ranirea in oricare din cazuri.


Fiecare dintre noi trebuie să ia în considerare beneficiile și riscurile și să ia o decizie educată pe baza a ceea ce este mai bine pentru noi și pentru propriii câini.


A Systematic Review of the Biomechanical Effects of Harness and Head-Collar use in Dogs

S Blake, R Williams, R Ferro de Godoy

bioRxiv 759258; doi: https://doi.org/10.1101/759258


How Do No-Pull Dog Harnesses Work?

Profile picture for user KCurley

PetMD Editorial

Updated: September 23, 2019

Published: October 11, 2018

https://www.petmd.com/dog/care/how-do-no-pull-dog-harnesses-work

400 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios